במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Cancer cell international, החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין צריכת דגנים מלאים לבין הסיכון לפתח סרטן ריאות, תוך שימוש בנתונים תזונתיים שנאספו משאלון היסטוריית דיאטה (DHQ) שנערך בתחילת המחקר.
עוד בעניין דומה
החוקרים עקבו אחרי 1,706 חולי סרטן ריאות מקבוצת PLCOי(Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial). תקופת המעקב החציונית היתה 12.2 שנים וכללה 1,473 מקרים (86.3%) של סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים (NSCLC) ו-233 מקרים (13.7%) של סרטן ריאות מסוג תאים קטנים (SCLC). כל מקרי סרטן הריאות המקרים אומתו פתולוגית.
יחסי סיכונים ורווחי סמך של 95% לסיכון לסרטן ריאות הקשורים לצריכת מזון מדגנים מלאים חושבו על ידי רגרסיית סיכונים פרופורציונליים של Cox.
מתוצאות המחקר עולה כי הרבעון הגבוה ביותר של צריכת מזון מדגנים מלאים, בהשוואה לנמוך ביותר, היה קשור לסיכון נמוך ב-16% לסרטן ריאות (יחס סיכון 0.84, רווח בר סמך 95%, 0.73-0.9) וסיכון נמוך ב-17% לסרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים (יחס סיכון 0.83, רווח בר סמך 95%, 0.69-0.98), אך לא נראה הבדל מובהק עבור סרטן ריאות מסוג תאים קטנים (יחס סיכון 0.95, רווח בר סמך 95%, 0.63-1.44).
הממצאים היו עקביים בניתוחי תת קבוצות ורגישויות שונים והציגו דפוס תגובה ליניארי של מינון לסרטן ריאות ולסיכון לסרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים.
החוקרים סיכמו כי צריכה גבוהה יותר של מזונות מדגנים מלאים קשורה לסיכון מופחת לסרטן ריאות ולסרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים במחקר פרוספקטיבי גדול זה, מה שמצביע על כך שמזונות מדגנים מלאים עשויים למלא תפקיד מגן מפני סרטן ריאות.
מקור: