במחקר עוקבה פרוספקטיבי רחב היקף המשתרע על פני 20 מדינות, מטרת החוקרים היתה להעריך את הקשר השנוי במחלוקת בין אינדקס גליקמי תזונתי ועומס גליקמי עם שכיחות סוכרת מסוג 2.
עוד בעניין דומה
מחקר זה כלל אוכלוסיה מגוונת ממדינות בעלות הכנסה גבוהה, הכנסה בינונית ונמוכה, וסיפק ניתוח מקיף של דפוסי תזונה שונים ברקע סוציואקונומי שונה.
המחקר, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Lancet Diabetes Endocrinology, בוצע במתכונת של מחקר PURE, בהשתתפות 127,594 מבוגרים בגילאי 35-70 שנים מ-20 מדינות, מסווגים לחמישונים על סמך האינדקס הגליקמי והעומס הגליקמי שלהם.
התזונה הוערכה בתחילת המחקר באמצעות שאלוני תדירות מזון מאומתים ספציפיים למדינה. האינדקס הגליקמי והעומס הגליקמי נאמדו על בסיס צריכת שבע קטגוריות של מזונות המכילים פחמימות. החוקרים השתמשו במודלים סטטיסטיים מורכבים Multivariable Cox Frailty models, שכללו השפעות אקראיות עבור מרכזי מחקר שונים, כדי לחשב את יחסי הסיכון (HRs).
מתוצאות המחקר עולה כי במהלך מעקב חציוני של 11.8 שנים, 5.7% (7,326) מהמשתתפים פיתחו סוכרת מסוג 2. דיאטות עם אינדקס גליקמי גבוה יותר היו קשורות באופן מובהק לסיכון מוגבר לסוכרת (חמישון 5 לעומת חמישון 1; סיכון 1.15, רווח בר סמך 95%, 1.03-1.29).
למשתתפים עם העומס הגליקמי הגבוה ביותר היה סיכון גבוה יותר בהשוואה לאלה עם הנמוך ביותר (חמישון 5 לעומת חמישון 1; יחס סיכון 1.21, רווח בר סמך 95%, 1.06-1.37). הקשר היה חזק יותר בקרב אנשים עם אינדקס מסת גוף (BMI) גבוה יותר (חמישון 5 לעומת חמישון 1; 1p interaction=0· 030).
החוקרים סיכמו כי דיאטות עם אינדקס גליקמי גבוה ועומס גליקמי גבוה קשורות לסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2, מה שמצביע על כך שדיאטות עם אינדקס גליקמי נמוך ודיאטות עומס עשויות לסייע במניעת המחלה.
מקור: