אימונותרפיה פומית (Oral immunotherapy – OIT) מהווה טיפול חדשני באלרגיה למזון בקרב ילדים. ברם, הנתונים טיפול במבוגרים עם OIT עודם חסרים. במסגרת מחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Allergy ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של אימונותרפיה פומית בקרב מבוגרים עם אלרגיה למזון.
עוד בעניין דומה
מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית וכלל את הרשומות הרפואיות של חולים עם אלרגיה למזון בני ≥ 17 שנים, אשר השלימו טיפול עם OIT במרכז הרפואי שמיר (אפריל 2010 לדצמבר 2020).
החוקרים השוו את נתוני המבוגרים לנתוניהם של ילדים בגילאי 4-11 שנים (n=1,299) ומתבגרים בגילאי 11-17 (n=309), אשר טופלו במהלך פרק זמן זהה. המחקר הנוכחי כלל סך של 96 מבוגרים עם גיל חציוני של 22.3 שנים, אשר טופלו עם OIT על רקע אלרגיה לחלב (n=53), לבוטנים (n=18), לשומשום (n=7), לביצים (n=5) ולאגוזים (n=13).
תוצאות המחקר הדגימו כי, בהשוואה לילדים והמתבגרים, המבוגרים חוו יותר תופעות לוואי אשר דרשו מתן אפינפרין בהזרקה, הן במהלך העלאת המינון במסגרת מרפאה (49% לעומת 15.9% ו-26.5%, בהתאמה, p < 0.0001) והן במהלך טיפול ביתי (22.9% לעומת 12.4% [p=0.007] ו-12.5 [p=0.23], לילדים ומתבגרים, בהתאמה).
רוב המבוגרים (61.5%) עברו דה- סנסיטיזציה מלאה, אך שיעור זה היה נמוך משמעותית מזה שהתקבל בקרב הילדים (73.4%, p = 0.013). בקרב האלרגיים לחלב ובהשוואה לילדים ומתבגרים, המבוגרים אשר טופלו עם OIT הדגימו שיעורי כישלון טיפולי גבוהים באופן מובהק (28.3% לעומת 14.3%, p=0.015 ולעומת 14.1%, p=0.022, בהתאמה). בשאר האלרגיות למזון ששיעורי הכישלונות במבוגרים היו נמוכים (9.3%) ודומים לאלו אשר התקבלו בקרב ילדים ומתבגרים.
מתוצאות מחקר זה עולה כי OIT הוא טיפול יעיל לדה-סנסיטיזציה בקרב רוב המבוגרים עם אלרגיה למזון מתווכת IgE. רוב המבוגרים המטופלים עם OIT על רקע אלרגיה לחלב נמצאים בסיכון מוגבר לתופעות לוואי חמורות ולכישלון טיפולי. עם זאת, שיעורי הכשלונות עבור אלרגיה למזונות אחרים הם נמוכים יותר.